Impotenta si tot ce presupune aceasta, scaderea apetitului sexual, ejacularea precoce si incapacitatea de a se implica sau a finaliza un act sexual, poate fi inamicul numarul 1 al cuplurilor.

Pentru a se obtine erectia, care este un proces complex, este necesara tranmiterea senzatiilor de la aria genitala catre sistemul nervos, dar si intoarcerea impulsurilor catre vasele de sange si muschii penisului. Daca acest proces este interferat de leziuni ale vaselor de sange sau afectiuni traumatice ale musculaturii sau nervilor, erectia poate fi dificil de obtinut si de mentinut. Anxietatea si depresia sunt de asemenea factori care incetinesc sau opresc acest proces – acestea  pot fi atat o cauza a disfunctiei erectile, cat si un efect produs de instalarea afectiunii.

Impotenta este in general tratabila, de aceea trebuie sa apelam la clinicile pentru tratarea functiilor sexuale masculine. Pasii care trebuie parcursi sunt: evaluarea atenta, ce include istoricul bolii, examinarea fizica si tratamentul. Daca este descoperita cauza, atunci tratamentul si factorii care au contribuit la aparitia bolii trebuie evitati sau eliminati.

Simptomele disfunctiilor erectile includ imposibilitatea de a obtine si de a mentine o erectie. Factorii care pot creste riscul de aparitie al impotentei includ fumatul, consumul de droguri sau de alcool, dar si obezitatea.

Pentru a reduce riscul aparitiei impotentei, trebuie sa ne controlam tensiunea arteriala, (riscul este mai mare la persoana hipertensive), sa ne controlam nivelul glicemiei ( riscul creste la barbatii care au diabet), sa ne alimentam sanatos, sa practicam activitati fizice, sa ne mentinem o greutate corporala in parametri normali si sa scadem sau sa eliminam total  atat consumul de bauturi alcoolice, cat si fumatul.

In cele mai multe cazuri, disfunctiile erectile au cauze psihice. Putem adauga pe lista cauzelor aparitiei impotentei si diabetul, depresia, anxietatea, ateroscleroza (vasele de sange au placi depozitate pe peretii lor, aceasta cauza poate determina si boli cardio-vasculare), scleroza multipla (boala in care creierul si maduva spinarii sunt afectate, provocand tulburari de echilibru si de coordonare), obezitatea, leziuni sau tumori ale maduvei spinarii, traumatisme testiculare in urma interventiilor chirurgicale de la nivelul vezicii urinare, neuropatia periferica (sau disfunctia nervilor periferici).

Trebuie sa ne adresam medicilor din clinicile specializate pe tratarea disfunctiilor sexuale masculine in cazul in care intalnim aceste simptome. Aceasta afectiune poate aparea si in urma unor conditii medicale si ne poate afecta viata. Impotenta constituie o urgenta medicala, si uneori poate fi asociata cu boli care pot produce complicatii grave.

Impotenta poate fi organica, boala ce include urmatoarele simptome: toxicomanie, diabet, afectiuni neurologice, alcoolism.  Impotenta psihogena se instaleaza in urma halucinatiilor sau fantasmelor distructive- aceasta se manifesta prin frica de a intretine un act sexual si apare dupa o perioada sexuala satisfacatoare. Este legata strict de sistemul nervos si de depresia care o determina. Problemele neurologice pot bloca semnalele de excitatie de la creier spre maduva. De asemenea, nivelul scazut de testosteron sau activitatile ce restrictioneaza circulatia sangelui spre penis pot cauza aceasta afectiune.

Exista clinici specializate si medici urologi peste tot, in fiecare zona a tarii, de aceea este recomandat sa va prezentati la medic pentru a exclude eventualele complicatii ce pot aparea in urma netratarii impotentei.